Воєводська віза в Польщу

Для легального перебування та отримання роботи в Польщі існують різні способи. Можна відправитися на заробітки і перетнути кордон по біометричного паспорту або отримати попередньо офіційне запрошення від роботодавця.

Недолік обох варіантів – обмежений термін перебування в Польщі. У першому випадку він складе не більше 3 місяців з півріччя, в другому – 6 місяців за рік. Важливо, що з моменту отримання попередньої візи має пройти не менше року. Для прикладу, якщо дозвіл видано 01.01.2018, то наступне може бути отримано не раніше, ніж 01.01.2019. Якщо наявність даних обмежень заважає вашим планам і необхідність двічі на рік перетинати кордон в них не входить, варто отримати воєводської візу. Документ дозволяє перебувати і працювати на території Польщі наступні 360 днів.

Привілеї воєводської візи

Оформлення воєводської візи зручно, оскільки дає безліч привілеїв:

  • ймовірність відмови практично виключена, оскільки консул Польщі підпорядкований воєводі;
  • працювати і перебувати на території держави можна весь рік без необхідності перетинати кордони;
  • є можливість відправитися в одну з шенгенських країн і перебувати на її території не більше 90 днів з 180;
  • українець, який в’їхав по воєводської візі, може працювати на організацію, оформити запрошення, за межами Польщі, якщо це філія роботодавця, що знаходиться в будь-якій країні шенгенської зони;
  • в польську воєводської візу, яку отримує працівник, можна вписати інших членів його сім’ї. На підставі оформленого документа близькі родичі отримують право законного перебування на території країни протягом року;
  • не потрібно оплачувати консульський збір;
  • немає чого чекати, поки пройде цілий рік з моменту оформлення попередньої робочої візи. З отриманням воєводського запрошення на роботу ці обмеження знімаються, і ви можете вільно в’їжджати в країну, минаючи подібний «коридор».

Така кількість привілеїв говорить про одне – оформляти документ однозначно варто тим, хто планує не згадувати про бюрократичних процедурах протягом усього року і зосередитися на заробіток грошей.

Незручності для власників воєводського запрошення

Національна віза надає розширені права своїм власникам, а також і накладає певні обмеження:

  • чекати оформлення воєводського запрошення доведеться як мінімум 30 днів, а при такому великому потоці бажаючих виїхати на заробітки – і кілька місяців. З цієї об’єктивної причини відведений польськими нормами строк видачі документів істотно збільшується;
  • запрошення дозволяє працювати тільки на того роботодавця, який надає для вас дану посаду. При змінах назви компанії або займаної посади співробітникові доведеться переоформляти крім запрошення ще й візу. При цьому вам буде потрібно повернутися в Україну, адже легального підстави для перебування на території Польщі у вас немає. Тому варто відразу оформляти його у надійних роботодавців, які не обдурять з умовами праці та оплатою;
  • запрошення фірма може видати на 2-3 роки, проте максимальний термін візи обмежений рішенням консула (становить півроку або рік);
  • бюрократичні перешкоди. Для оформлення візи потрібно зібрати значний комплект документів, від правильності заповнення яких залежатиме прийняте рішення.

Таким чином, віза по воєводського запрошення – зручний спосіб відправитися на заробітки тоді, коли ви вже побували в Польщі і успішно пропрацювали на одну з фірм. Якщо у вас інша ситуація або ви відправляєтеся за кордон вперше, потрібно впевнитися в надійності компанії-роботодавця, інакше ви просто даремно витратите гроші і час.

Ваш коментар буде першим

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.